8 Ocak 2010 Cuma

Gurur ve Önyargı, Jane Austen


İlk toplantımızda “İhtiyar adam ve deniz” de konuşmaya başladığımız gibi bu sefer ilk sayfa olmasa da bir süre ilk cümlenin üzerinde durduk :

It is a truth universally acknowledged that a single man in  possession of a good fortune, must be in want of a wife

İlk cümle, okuyucuları tüm kitabın kurgusuna ve özellikle dönemin beklentilerine gönderme yapıyor. Tabi Bingley ve Darcy nin gelişine de zekice bağlıyorJ

Anlatıcı  sade bir dille (o dönemin yazım dilinde çok farklı bir şekilde) kendi yorumunu ortaya koyarken;  karakterler dönemin ağdalı dili paralelinde kendi karakterlerini ortaya koyyorlar..Bu sade dildeki zeka pırıltılarını gören Virginia Woolf, Jane Austen ı överken, Charlotte Bronte bu şekilde bir anlatımı bayağı bulmuştur.

Karakter analizleri, her karakterin simgelediği özellikler ; gurur,boşboğazlık, gamsızlık..
Kitapta Elisabeth dışındaki herkesle ince ince dalga geçildiği…Tezatlıkları Wickham ile Darcy gibi hatta Wickham isminin İngilizcede olmadığı belki de wicked dan türetilmiş olduğu..

Kadın bakış açısıyla ; gerçeğin tescillenmesine gerek yok.. Yorumu ve bu yorum ile yoğuruyor..İlk defa kitabı okuyanlar, anlatıcının sade diline de kapılıp,  konuşmalardan bağımsız ilk izlenimlere kapılabiliyorlar (!) Malum kitabın orijinal ismi ilk izlenimlermiş..İlk okuyanlar Darcy den nefret ederken, sonraki (2.,..3.)okumalarda aslında yönlendirmeyi görüp kitabın başından daha farklı değerlendirebildiğimizi..

Gururu nasıl yorumluyoruz ? Gurur nedir ? Bir erdem midir ? Darcy nin dediği gibi arkasında bir zeka yoksa kibire dönüşen hali çekilmez mi olur ?
She is tolerable but not handsome enough to tempt me cümlesiyle Elisabeth in gururunun nasıl incindiğini konuştuk..

Dönemin ortalama gelirinin yılda 500 sterlinlerde olabilirken, 5000-10000 sterlin/yılda bir gelirin ne anlama geleceğini konuştuk..Ayrıca aynı dönemde eğer bir kızın babası ona miras para bırakmıyorsa(mal,mülk bırakamıyor malum, ailenin en büyük erkek çocuğuna kalıyor); iyi bir evlilik yapamadığını, bu nedenle Mrs Bennet in aslında neden çırpındığını ve hepimizin onu nasıl anladığını…

Charlotte karakteri ile Elisabeth ‘in nasıl onu yargıladığı ve en yakın arkadaşından nasıl soğuduğu, Jane e daha çok bağlanmasına sebep olduğunu konuşurken, 2 farklı görüş ortaya çıktı. Kimimiz Elisabeth in ilk etapta gösterdiği tepkiden sonra onu anladığı ve kabullendiği, kimimiz ise Charlotte un hayalkırıklığını üzerinden atamayıp ablasına daha çok bağlandığını düşünüyordu. Kitaptaki en dengeli,rasyonel karakterin Charlotte olduğunu ve dönemin gerçekleri paralelinde nasıl hareket ettiği..

Pemberley ziyareti aslında Darcy nin anlatımı olduğunu, bölgenin ya da evin değil arka planda Darcy nin anlatıldığı, bu bölümde okuyucunun Darcy yi daha farklı tanımaya başlaması..

Farklı görüşler  ; Darcy değişti mi?  Elisabeth in aşkı ile değiştiğine inananlar ve yalnızca aslında anlatıcının yorumunun değiştiğine inananlar karşılıklı tartıştık..

Aşkın doğasında neden gurur ve önyargı var ? challenge ? Bu konu aşk üzerine hoş bir sohbete dönüştü. Aşk anlayışlarımızın farklılıkları..


Chapter 1 Başlangıç cümlesi ; kurgu Bingley ve Darcy nin Netherfield e gelişi ile bağlantısı
Chapter 3 sf13  negative impressions in her mind  ; his pride to Meryton society and not handsome enough, her prejudice because of his rudeness..
Chapter 34 sf 185 Darcy’s proposal of marriage to Elizabeth
Chapter 43 sf 235 Pemberley visit ; expansion of the landscape – vision of Darcy          Chapter 58 sf 346 Okuyucunun hayalgucune bırakılan konuşmalar..